Major Gyöngyi: Minden a Luna Fox-trilógiáról

Luna Fox: A Remény árnyéka, 5. fejezet

2022. november 24. - Admin 01

Másnap reggel Kai kelt fel először. Felállt, és szétnézett maga körül. Lassan mindenki felébredt, de Lunát nem találták sehol.
– Luna! Luna! Hol vagy? – kiabált utána mindenki. Ekkor, egy közelben lévő kisebb domb mögül zajra lettek figyelmesek. Odaszaladtak, és egy kék pikkelyes sárkányt láttak meg.
– Ez meg milyenfajta sárkány? Ilyet még nem láttam! Kell félnünk tőle…? – kérdezte Tom.
– Nyugi! Ez… ez Luna! – mondta Lloyd.
– Miből gondolod? – kérdezték a többiek.
– Nézzétek! A sárkányok nem szoktak hátizsákot hordani – válaszolt Lloyd, majd közelebb ment nagyra nőtt kishúgához. Meg akarta próbálni valahogy visszaváltoztatni. Luna felnézett, de csak homályosan látott. Nem volt még jól. Lassan kék porral vette magát körül, amitől visszaváltozott emberré. Mindenki odaszaladt hozzá, és felsegítették. Luna hátizsákjából hirtelen kiugrott a kisróka. Már nem bírta tovább a viszontagságokat! Luna fáradt szemeivel ránézett, és elmosolyodott. Megcirógatta, és így szólt:
– Nahát, kisróka, most te vagy a sztár! Legyen ez a neved!


Star mindenki kedvence lett.

rajz5.jpg

kep5.jpg

untitled205_20221124150233.png

Luna Fox: A Remény árnyéka, 4. fejezet

2022. november 10. - Admin 01

Hamar eljött a másnap reggel, ettek-ittak, összekészülődtek, és elindultak az óceán felé.
– Luna, nézd! Valakik fekszenek a földön! Az ott nem négy fiú? – mutatott csodálkozva Lloyd a földön fekvő emberekre. A kislány odanézett, és elkerekedett a szeme.
– De… menjünk oda, gyorsan! Apa, nincs nálad véletlenül még takaró?
– De igen, tessék! – adta oda Leo a takarókat. Bebugyolálták őket, és hamar fel is melegedtek. Az egyiküknek rögtön megakadt a szeme Lunán.
– Minden oké? Olyan fura arcot vágsz – borzongott Luna. – Jól vagy? Mi a neved?
A fiú bólintott, és igyekezett komolyan nézni.
– A nevem Kai. Minden rendben van, csak…. Csak izé, elgondolkodtam – mondta Kai, majd Luna mögé nézett. A többiek ott álltak, és rajta kuncogtak. Ezek után szépen sorjában minden fiú bemutatkozott.
– Az én nevem Tom. Kai egyik barátja vagyok, már óvodás korom óta.
– Az én nevem Liam – szólt a harmadik fiú. Mindannyian Kai barátai vagyunk, ahogy ő is a miénk. Hadd mutassam be Jake-et, az öcsémet!
Kedvesen üdvözölték egymást az új barátok. Luna ekkor Kai háta mögé nézett, de valami olyat látott, ami egyáltalán nem volt vicces! Egy fekete-piros mintájú, hatalmas kígyót! Épp készült megharapni Kai lábát, de akkor Luna odaszaladt, és arrébb lökte a fiút. Így őt harapta meg a kígyó! Abban a szempillantásban minden elcsöndesedett. A hóesés is elállt. Még a tűz is elaludt, amit Lloyd épp csak most gyújtott meg. Mindenki odaszaladt Lunához, és reménykedve néztek a lány sápadt, hideg arcára. A bátyja a fülét a húga szívéhez tette.
– Mondd, hogy életben van! Kérlek! – könyörgött Kai. Lloyd elvette a fülét Luna szívétől és végtelenül szomorú, könnyes szemekkel nézett a másik fiúra. De Kai az ölébe vette a lányt, és így szólt:
– Keressünk valakit, aki segíthet! Nincs még itt az idő, hogy feladjuk! – és sietve továbbindultak.
– Itt már csak a csoda segíthet! – kiáltotta kétségbeesetten Leo, Luna apukája. Ő is mindenáron tenni akart valamit a kislányáért.
Siettek, szaladtak, megoldást keresve, maguk sem tudták, hova. Egyszer csak kiértek a havas, hideg erdőből egy gyönyörű, zöldellő mezőre, amelyet egy csillámló folyó választott ketté. Kicsit messzebb nézve látták, ahogy csobogva belefolyik az óceánba. Még távolabb pedig megpillantották céljukat: az óceánt és a szigetet elválasztó sötét, viharfelhőszerű falat. Ekkor csak úgy, a semmiből feltűnt a mezőn egy Hópárduc. Szelíd volt, nem támadta meg a kis csapatot. Csodás fény ragyogta körbe. Érezték, hogy nem kell félniük a fenséges állattól. Nyugodt, puha lépésekkel odament hozzájuk. Kai is elindult felé, és reménykedve pillantott rá.
– Bocsánat! Tudnál segíteni? – kérdezte Kai.
– Természetesen. Nem is kell elmesélned, mi történt. Mindent láttam, amit eddig csináltatok – mondta a titokzatos Hópárduc, majd a két mancsát Luna mellkasára helyezte.
A lány szíve kéken kezdett ragyogni, és újra megjelentek felette az indákhoz hasonló, fényes, kék, lebegő vonalak, melyek egyenesen a szívéből áramlottak. Luna magához tért! Kai és Lloyd felsegítették a földről.
– Luna, kérlek, jól figyelj most rám! Hatalmas erővel ajándékozlak meg a bátorságodért. Ha eljön az ideje, akkor szükséged lesz rá! De emlékezz, mindig csak jóra használd! – fejezte be a Hópárduc, majd eltűnt. A kislány hátranézett barátaira.
– Számomra Ő hozta meg az új kezdetet... – mosolygott, majd az óceánra nézett. – Már mindent értek. Az egészben ez volt a lényeg! Így kellett lennie! Hogy rátok találjak! Semmi sem történt ok nélkül! Továbbmegyünk, de már hajóval! Átjutunk a falon! – lelkesítette a csapatot.
– Hajóval? Honnan lesz nekünk hajónk? – kérdezte Tom. Luna elgondolkodva ránézett.
– Ezt egyelőre nem tudom. De biztos vagyok benne, hogy át lehet kelni a viharon! Ez itt nem egy ketrec!
Kidőlt fákból és a takarókból vitorláshajó építésébe kezdtek. Végeláthatatlan munkának tűnt, valahogy mégis olyan hamar elkészültek. Mihelyt kész voltak, rögtön útnak is eredtek.
– Luna! Biztos vagy benne, hogy van valami a viharon túl...? – kérdezte Liam.
– Igen, apukám elmondta. Hinnünk kell neki! – mosolygott Leóra a kislány. Az apukája büszkén bólogatott a háttérben.
– A falon túl ott a sziget, amin pedig egy város, Sunshine City.
– Nagyon ismerős... Rémlik, mintha valamikor már jártam volna ott! – mondta a negyedik fiú, Jake.
– Nem emlékszel? Ott éltünk, mielőtt megpróbáltunk átjutni a titokzatos, sötét falon! Az is kinek az ötlete volt…? – kérdezte dohogva Tom, Kaira sandítva. Párbeszédüket Luna szakította félbe.
– Figyeljetek! Itt vagyunk!
Félelemmel telve, de mégis reménykedve hajóztak bele a sötét, viharos ködbe. Egy villám azonnal belecsapott a vitorlába, és a hajó elsüllyedt. Mindenki a víz mélyére került. Ám akkor egy fénysugár kezdett világítani Lunára. Ebben a pillanatban a lány sárkánnyá változott! Kinyitotta szemét, kirepült a vízből, megkereste fuldokló barátait, testvérét és apukáját, majd kimentette őket. Repülve folytatták tovább útjukat. Ahogy átküzdötte magát Luna a fekete, viharos esőfüggönyön, a percek mintha órák, az órák mintha napok lettek volna. Úgy érezte, végtelen ideig küzd a sötétség ellen. De aztán egyszer csak az óceán – és fölötte az ég – kitisztult. Luna rögtön megpillantotta a szigetet, fáradtan landolt a parton, majd mindannyian mély álomba zuhantak.

untitled196_20221109165725.png

Luna Fox: A Remény árnyéka, 3.fejezet

2022. október 29. - Admin 01

Az idegen ember és a két testvér pár másodpercig csak bámulták egymást. De akkor a férfi megszólalt:
– Luna...? Lloyd...?
– Tudnunk… tudnunk kéne, hogy ki vagy...? – kérdezte a kislány.
– Nem. Kicsik voltatok még… Én ugyanaz vagyok, aki voltam… sajnálom, hogy elvesztettelek titeket… Leo vagyok, az apukátok! Leo Fox!
– Apa?! – döbbent meg Luna és Lloyd egyszerre. Leo bólintott, és örömében mosolyogni kezdett.
Mindkét gyermek odaszaladt édesapjához, és átölelték egymást. Ebben a megható pillanatban szállingózni kezdett a hó. Ettől még varázslatosabb lett az egész. Szokatlan jelenség ez egy dzsungelben...
– Dehát hogyan élted túl, hogy a víz hullámai eltemettek? – kérdezte Luna.
– Nem tudom. Amikor beleestem a vízbe, éreztem valamit, ami leírhatatlan. Mint egy csoda! Fénysugár világított rám, és a víz magától kisodort ide – mondta.
Beszélgetésük közben a kisróka észrevétlenül bebújt Luna hátizsákjába.
A páros tehát csapattá, vagy inkább családdá bővült. Együtt haladtak tovább a hóesésben. A váratlan hideg ellen az apukájuk hátizsákjából elővett takarókkal védekeztek.
– Hallottam egy legendáról – folytatta Leo. A szigetet átok sújtja, amit nem lehet megtörni. De ha valahogy mégis sikerülne, akkor hazajuthatunk!
– Hol hallottad ezt? – kérdezte érdeklődve Luna.
– Gyerekkoromban az apám mesélt róla. Bevallom, nagyon huncut gyerek voltam, mert mihelyt az apukám végzett a mesével, én rögtön indulni akartam arra.
– És el is indultál? – kérdezte Lloyd.
– Igen! Alaposan felkészültem. Mikor odaértem, egy hatalmas, sötét, ködszerű falat láttam, melyet fekete, folyamatosan szálló por vett körül. Persze nem sikerült rajta átjutni, a közelébe érve a víz egyszerűen hazasodort onnan. Az apukám nagyon nem örült a próbálkozásomnak.
– Büntetést kaptál? – kérdezte Luna.
– Igen. Szidást, ráadásul öt nap szobafogságot! Fel voltam háborodva! – válaszolt Leo. A gyerekek nevettek.
– Pár év múlva, már serdülő koromban újra eszembe jutott a legenda. Megkérdeztem az apámtól, hogyan is keletkezett ez a bizonyos átok. Azt mesélte, hogy réges-régen élt ezen a lakatlan szigeten egy lény. Nagyon ocsmány és gusztustalan volt! Pikkelyes, fekete testéről folyton nyál csorgott! Szinte már a látványa is gyomorforgató volt! Folyamatosan csak terjedt és terjedt.
– Ezt hogy kell elképzelni? – kérdezte Lloyd.
– Minden egyes lehelete egy-egy kis gonoszságfelhő volt. Sok kicsi sokra megy! Ráadásul mindenkit megtámadott és megölt vagy elűzött, aki csak odavetődött. De aztán egy bátor ember legyőzte őt. A szörnyből keletkezett sötétséget viszont nem tudta elűzni. Az azóta is hatalmas fallá nőve, átokként lebeg a Dzsungel-sziget és a nagyobb, városi sziget között.
– A falon túl van egy nagyobb sziget, várossal? – csodálkoztak rá a gyerekek.
– Igen, Sunshine City. Ott laktunk korábban. Ti is ott születtetek. Az volt az otthonunk.
– Miért nem tűnt el a sötétség, amikor az az ember legyőzte a gonosz lényt? – kérdezte Luna.
– Azért, mert a szörnyeteg így akart bosszút állni az embereken. Úgy tervezte, hogy bárki idevetődik a szigetre, ez a gonosz, ködös fal körbeveszi, beszorítja, elveszi tőle a fényt; nem tud majd táplálékhoz és vízhez jutni, és a bátor próbálkozó itt pusztul. Sokat mondogatták az emberek: egyszer őt is legyőzi valaki! De azóta eltelt legalább 15 év, és hiába vártunk, nem történt semmi. Eközben az apám meghalt. Halála előtt adott egy levelet nekem, melyben egy hatalmas térkép is volt. A levélben ez állt:


Kedves Leo!


Sajnálom, hogy mindent eltitkoltam előled. De már csak e levélben tudom elmondani: az a bátor ember, aki megölte a szörnyet, a te nagyapád volt! Én tudom, hogyan kell átkelni a sötétségen, mert elmondta nekem! De sosem mertem megtenni, és téged is féltettelek. Van egy kis rés a ködfalon, amit valamiért még nem tudott hatalmába keríteni a sötétség. Biztosan átférnél egy kis csónakkal! Ezt a térképet kell követned, ha meg akarod találni a szigetet. Nem erőltetlek. Veszélyes! Csak akkor  menj, ha elég bátor, türelmes és kitartó vagy! Sok szerencsét, fiam!


Szerető édesapád: Alexander


Ekkor én már házas, családos ember voltam. Luna, te kétéves voltál, te pedig Lloyd, négy. Az édesanyátok, Mia is ugyanolyan huncut és kalandvágyó volt, mint én. Mindent elterveztünk, mindent kigondoltunk, veletek együtt akartunk útnak indulni. Így is történt. Nagyon hittünk az eszünkben, a bátorságunkban – és egymásban. El is értük a rést, de mielőtt átértünk volna, egy hatalmas hullám beterítette és felborította a csónakunkat. Soha nem felejtem el azt a napot… mindannyian a vízbe estünk! Minden energiámmal úsztam utánatok, kétségbeesetten kerestelek titeket és édesanyátokat újra meg újra, ameddig csak bírtam… Még azt a különleges fényt láttam, de aztán... a dühösen hullámzó víz erősebb volt nálam. Később ezen a szigeten tértem magamhoz. Valószínűleg kisodort a víz. Korábban azt hittem, boldog leszek, ha végre, 15 év múlva, idejutok. Ehelyett folyton csak zokogtam a családom után. A gyerekek együttérzően megölelték apukájukat. Egyre fáradtabban pislogtak karjaiban, majd, miközben a hó szállingózott és lassan feljött a Hold, végül elaludtak.

A térkép:

3_1.jpg

untitled192_20221029182806.png

Major Tünde: Képtelenség

Te és a természettudományok; Mesés történetek; 3. kötet

2022. október 26. - Admin 01

A csengő hirtelen megszólaló, erőszakos hangja olyan volt Szilvi számára, mintha valaki szögeket vert volna a fejébe. Hiába akart még a tanár egy mondatot felírni a táblára, mindenki beszélni kezdett, a leghátsó sorban pedig már fel is állt a három fiú. Szilvi gyorsan bedobta a füzetét és a tollát a táskájába (ma se vitte túlzásba a jegyzetelést), és köszönés nélkül kiviharzott a teremből, nem törődve a tanár fenyegetésével a jövő heti dolgozattal kapcsolatban. Ez egyébként már a sokadik dolgozat volt a héten, amit bejelentettek, és még csak szerda volt. A lány feje már a gondolattól is lüktetni kezdett, hogy amint hazaért, valószínűleg lefekvésig csak tanulni fog, és még úgy sem biztos, hogy végez, vagy hogy érteni fogja... Ahogy a folyosón siettében udvariatlanul oldalba könyökölte az utat elálló embereket, fél füllel hallotta, hogy a pénteki buliról beszélnek, vagy épp arról, hogyan korrepetálják egymást. Mindegyikükről tudta, hogy egy osztályba jár velük, de képtelen volt megmondani a nevüket... "Én sem érdekeltem őket annyira, hogy az enyémet tudják", hozta fel magának mentségül, megelőzve ezzel a lelkiismeret-furdalást.

A villamoson persze nem volt ülőhely - állóhely se nagyon -, és nem tudott zenét hallgatni sem, mert elhagyta a fülhallgatóját, telefonja pedig amúgy is lemerülőben volt. Szóval nem tudott mást tenni, csak diszkréten fintorogni a bal oldalán lévő hányásszagú fickó, és a jobb oldalán ücsörgő, macskakajától bűzlő nénike miatt. Hamarosan a háta is fájni kezdett a nehéz táskától...

...mire hazaért, csak leborult az ágyra, és a szemét is képtelen volt nyitva tartani. De nem volt idő a pihenésre! Másnapra minden tantárgyból volt mit tanulni. Odaült az asztalához, de amint kinyitotta a matekfüzetét, és felírta az első példát, érezte, hogy könnybe lábad a szeme. Azt kívánta, bárcsak elmenekülhetne innen egy szebb helyre! Bár felállhatna, kiszaladhatna az erdőbe, és csak akkor jönne vissza, amikor már megnyugodott, mert akkor talán meg tudná érteni azokat a hülye képleteket! Nem bírta tovább, képtelen volt maradni: az ajtóhoz rohant, és olyan lendülettel tört ki a házból, hogy majdnem a kezében maradt a kilincs. Még a telefonját is otthon hagyta, meg a kabátját is, pedig hideg volt kint, de most nem érdekelték a csupasz karján megjelenő libabőrök sem. A hideg talán segít majd kitisztítani a fejét.

Nem volt messze az erdő, ahová vágyott, sőt. Most, hogy a hátsó kapun ment ki, épp szembetalálta magát egy ösvénnyel, ami egyenesen a rengetegbe vitt. Követte a kitaposott utat, egyre gyorsabban ment, szinte már futnia kellett ahhoz, hogy lépést tartson érzéseivel. Egyszer-egyszer meg-megbotlott egy gyökérben, majd szitkozódva továbbment. Ahogy idegesen hessegette maga körül a bogarakat, a távolban meglátott egy aprócska, csordogáló patakot a kövek között. Olyan lendülettel rohant oda hozzá, hogy alig tudott megállni a szélén. Óvatosan belemártotta a kezét a vízbe, és elmosolyodott a húsba vágó hidegtől. Olyan kíméletlenül valóságos volt ez az érzés, annyira segített kitisztítani a fejét, hogy többet akart belőle. Lelocsolta vele az arcát, majd egy nagyot sóhajtva a tükörképére nézett, hogy szembenézzen vele - ám amit látott, sikításra késztette. Nem, nem a tükörképe volt ilyen rémisztő: a víz, amivel az előbb még minden rendben volt, sűrű, rózsaszín masszává vált, ráadásul elkezdett az ellentétes irányba folyni. Bár ijesztő volt a hirtelen változás, a folyadék végtelenül finomnak tűnt. Szilvi, mivel suli után elfelejtett enni, hosszú másodpercekig szemezett vele, azon gondolkozva, meg merje-e kóstolni, de mivel túl nagy volt az esélye, hogy mérgező, inkább felállt és körülnézett. Vajon más is megváltozott...?

Nagy megdöbbenésére egy egészen új, furcsa világ tárult a szeme elé, ami közel sem olyan volt, mint az övé. Bár Szilvi úgy érezte, nappal van, az égre nézve mégsem látta sehol a Napot. A fű viszont élénken világító, fehér virágokkal volt tele. Fényük olyan erős volt, hogy egészen jól látta a környezetét. A virágok körül bokrok voltak, de sokkal nagyobbak, mint az otthoniak... felfelé nézve a lány meglepődve állapította meg, hogy ezek fák, csak fejjel lefelé, és a lombjukat nézte bokornak! Törzsük felfelé nőtt, gyökereik pedig eltűntek az ég sötétjében. A kósza ágak között egy-egy hal repkedett a legnagyobb természetességgel. Igen, hal.

- De hiszen ez... képtelenség! - nézett felfelé a lány tátott szájjal. Hátralépett egyet, de ezzel eltaposott valamit, ami furcsa, recsegő hangot hallatott. Ijedten fordult meg, és rájött, hogy az egyik világító virág volt az. Lehajolt, és mutatóujjával igyekezett felállítani annak megtört szárát, legnagyobb örömére sikeresen: a virág felegyenesedett! Ám Szilvi észrevette, hogy indái rohamosan nőni kezdtek, és ujjaira tekeredtek, ami csiklandós érzés volt, és megnevettette a lányt, de ekkor két másik virág indája elkezdett felkúszni a lábán! Ez már beléfojtotta a kacajt.

- AÚ! - kiáltott fel fájdalmában, mert a virágok indái, mint több ezer szúnyog, egyszerre elkezdték csípni, szúrni, ahol csak érték. Pánikszerűen próbálta leszedni magáról az indákat, melyek egyébként különleges, kifejezetten szép, spirálos nyomokat hagytak a karjain és lábain... Szilvi egyre kimerültebbnek érezte magát, mintha a növények elkezdték volna elszívni az életerejét. Dühösen ellenkezve ezzel az érzéssel jól megtaposta őket, befogva fülét, hogy ne hallja azt a borzasztó, recsegő hangot, miközben hangosan káromkodott.

- Fel-hábo-rí-tttó! Milyen mocskos szájú idegen otromba vinnyogására kell felébrednem?! - szólalt meg egy mély, dörmögő hang. Mintha egyenesen a fejéből szólt volna: nem lett se hangosabb, se halkabb, amikor befogta a fülét.

- Felháborító! Csak nem egy adag energiavámpír virág által kellene meghalnom? - feleselt Szilvi, tovább folytatva az elkeseredett taposást. Meg volt róla győződve, hogy a mély hang a saját ép esze, aki még utoljára leszólja épp azelőtt, hogy végleg cserbenhagyja. De a Hang dühösen folytatta:

- Ne légy szemtelen! - szólt, és szavai úgy hangzottak, mintha óriási sziklák gurulnának le a hegyről. - Mit vártál, hogy szeressenek egy ilyen betolakodót, aki megtámadta őket?

Szilvi itt lett benne biztos, hogy ez a hang nem tőle jön.

- Hé! Én nem támadtam meg senkit. Véletlenül léptem rájuk! És amúgy is: ki beszél? - kiáltott a semmibe. Erre hirtelen megremegett a Föld, a virágok pedig elillantak a lány közeléből.

- Én! - hallotta a lány a hangot a háta mögül. Olyan lendülettel fordult hátra, hogy majdnem orra esett. De nem látott semmit, csak egy hatalmas barlangot, ami addig nem volt ott! Vajon odabentről szólt valaki? "Vajon egy sárkány?!" - kérdezte Szilvi ijedten magában, és abban a pillanatban elfogta valami megmagyarázhatatlan rémület, hiszen köztudott, hogy a mély és természetellenesen erős barlangi hang csakis egy aranyból összehordott dombon ücsörgő sárkányhoz tartozhat. Szinte már látta maga előtt a tűzvörös pikkelyeit, gonoszságtól őrjöngő szemeit, gyíkszerű farkát és hatalmas, fekete szárnyait... Még a gondolatába is beleremegett, de ennek ellenére így szólt:

- Nem félek tőled, gonosz sárkány!

Egy pillanatra csend lett, majd választ kapott a lány:

- Én, sárkány? Én, gonosz?! - szólalt meg a hang olyan mélységesen felháborodva, hogy Szilvi már előre felkészült arra, hogy el fogják emészteni a lángok. - Én nem sárkány vagyok, hanem barlang! Mondd csak, te mulatságos kis idegen, még sosem láttál barlangot?

Szilvi pislogott kettőt. Majd még kettőt. Körülbelül a nyolcadik pislogására sikerült feldolgoznia az információt.

- Te a barlang vagy?!

- Igen.

- De a barlangok nem tudnak beszélni!

- Hooogy? Dehát itt vagyok előtted és beszélek! Mit akarsz még nekem bemesélni, hogy a virágok nem világítanak?

- Hát ami azt illeti... Az is képtelenség... - ismerte be Szilvi, kissé szégyenkezve bizonytalanságán. - Ja, és semmiképp nem harapdálják az arra járó "behatolókat" - tette hozzá bosszúsan.

- Akkor mégis mit egyenek, fényt?

- Igen!

- Jó, oké, eddig vicces voltál, de most már kezdesz bosszantani. Nem "ehetnek" fényt, mert ők adják a fényt! Vagy majd lesz az égen a vízgömb mellett egy hatalmas fénylabda, ami csak úgy magától sugározza nekik a végtelen energiát?

- Mi? Víz van az égen? Akkor azért nem találtam a Napot... Dehát ez képtelenség! A Napnak ott kellene lenni...

- Bolondságokat beszélsz, te lány - szólt a barlang elkedvetlenedve. - Tűnj el innen, mielőtt még újra felbátorodnak a virágok, és elkezdenek kóstolgatni - javasolta mogorván, Szilvi pedig megfogadta a tanácsát, és amilyen gyorsan csak tudott, eliszkolt a talaj egy virágtalanabb pontjára. - Méghogy fényevők... És mijükkel ennék meg a fényt? - hallotta még távolról is a barlang háborgását.

Szilvi teljesen elbizonytalanodott. Kellemetlenül érezte magát. Gondolatai olyan messze vitték a barlangtól, hogy már nem is látott vissza. Azaz eltévedt. Elkeseredetten nézett körül, próbált átlátni a fejjel lefelé lógó fák sokszínű levelei között, hátha talál egy olyan lényt, aki segítene neki. Nem járt sikerrel, viszont a nagy tévelygés közben újra megtalálta a kitisztult patakot.

- Remek, ez egy biztos pont - motyogta magában, és átcsörtetett az útjában álló ágak között. Közvetlenül a patakparton kezdett el haladni, és megfogadta, hogy el nem veszti szem elől, így majd mindenképp visszatérhet oda, ahonnan jött. Nagyon sokat gyalogolt, de nem érezte a fáradtságot, mert azt elnyomta az idegessége. Otthon kellene lennie. Otthon kellett volna maradnia. Tanulnia kellett volna! A szülei biztos keresik, és holnap fizika témazáró! Hogy gondolhatta egyáltalán, hogy csak úgy megszökik? Egyetlen problémáját sem oldotta meg, sőt csak újabbak születtek, amiket most képtelenség megoldani. Hamarosan elért egy tóhoz, amiből a patak eredt. Szilvi inkább már el sem kezdett panaszkodni azon, hogy miért a tóból ered a patak, és miért nem ide torkollik, hanem csak leült egy kicsit pihengetni a tó sötétebbik partjára - mert a másik oldalon sok világító virág nyílt, és még mindig nem mert közel menni hozzájuk. Éppen csak sikerült kifújnia magát, amikor egy egész emberinek festő alak jelent meg a másik oldalon.

Ez az alak egy hófehér hajú lány volt. Szoknyája olyan volt, mintha két-három hatalmas, hófehér tulipánsziromból varrták volna, és a hátán apró, világoskék pillangószárnyak helyezkedtek el. De Szilvit nem  is a szárnyak lepték meg a legjobban, hanem az, hogy a lány karján, lábán, nyakán, sőt még a hajában is rengeteg fénylő virág volt. Ezzel majdnem az egész tópartot bevilágította, csodálatos jelenség volt.

- Hé! - kiáltott oda Szilvi. Hátha tudna neki segíteni...

A tündér összerezzent, majd odarepült hozzá, tisztes távolságot tartva.

- Szia! Abelina vagyok. Te? - kérdezte kíváncsian.

- Szilvi. Nem idevalósi... Őszintén szólva, borzasztóan eltévedtem. Tudnál segíteni?

- Persze. Úgy ismerem ezt a helyet, mint a tenyeremet. De te hol laksz?

- Öhm... - gondolkodott Szilvi. Ezt most hogyan mondja el? - Egy másik világban...?

- Ó, az itt van a környéken, ne aggódj! Csak a patakot kell követned, és minden elágazásnál először a jobbat választod, aztán a balt, aztán kétszer a jobbat, kétszer a balt, aztán nyolcszor a jobbat, nyolcszor a balt, és így tovább, egészen addig, amíg nem találsz három elágazást, ott csak a középsőbe belegázolsz, és már otthon is vagy. Vigyázz, mert a középső az, ami hazavisz, a másik kettő viszont egy olyan világba, ami még ennél is távolabb van a saját valóságodtól. Érthető?

- Nem - rázta a fejét bambán Szilvi. Úgy érezte, hogy ezt képtelenség megjegyezni.

- Akkor elkísérlek... ÁÁÁ! - sikított fel ebben a pillanatban Abelina, ugyanis váratlanul egy óriási, sötétkék, pikkelyes lény landolt épp a két lány előtt. Vicsorgó pofájában látni lehetett tűhegyes fogait. "Na EZ egy sárkány" - állapította meg magában Szilvi. A sárkány végigmérte őket, majd a szeme megakadt Abelinán, akit gyorsan felkapott, és - bár nem is volt szárnya - elrepült vele az égen lévő vízgömb felé.

Szilvi teljesen ledermedve meredt az ég felé. Ez a pár másodpercnyi akciójelenet úgy tört elő a semmiből, mint ahogyan aztán eltűnt benne. Fogalma sem volt, hogyan tudna segíteni Abelinának. Vagy próbáljon minél gyorsabban hazajutni innen a keszekusza iránymutatásokkal próbálkozva?

Ahogy magában vívódott, a földön tekeregni kezdtek az Abelináról lehullott virágok, és az egyik közeli fa lombjára csavarodtak, majd elkezdtek szépen lassan nyújtózni, nőni, egyre feljebb és feljebb kúszni. Egyes helyeken kitárták indáikat és leveleiket, azokból kapaszkodókat csinálva, máshol pedig felfelé mutató nyíl formájába rendezték virágaikat. Azt akarták, hogy Szilvi másszon fel a fán. A lány még utoljára a patak felé nézett, gyorsan elsiratva szabadulásának lehetőségét, majd fejét kezeivel védve berontott a lombkoronába. Megkapaszkodott pár vastagabb ágban, és sikerült felhúznia magát. Ijedten hátrahőkölt, amikor majdnem lelökött egy fészket tele kishalakkal. Épp elérte volna azt a részt, ahol kitisztul a terület, és a törzs marad elsődleges kapaszkodónak, amikor megcsúszott az egyik lába, és majdnem hátrazuhant. Szemét összeszorítva várta az esés fájdalmát, amikor tudatosult benne, hogy nem zuhan. A virágok indái ráfonódtak kezére, pont úgy, mint kalandjának elején, de most felsegítették őt az utolsó, lombkoronához tartozó ágra. Ő halkan megköszönte, és tovább mászott. Csak mászott, mászott és mászott. Már égett a tenyere, a karja, a combja, de egyik sem ért fel a benne égő eltökéltség lángjának erejével. Különben is, mindig tesiből kapta a legjobb jegyeket, a kötélmászás pedig kifejezetten a kedvence volt. Hamarosan a gyökérzethez ért. Itt már csak és kizárólag az indák segítségével tudott fent maradni, melyek olyan stabilan a lába köré tekeredtek, hogy fel tudott állni egy pillanatra, és szétnézni. A látvány, ami a szeme elé tárult, semmihez nem volt fogható!

Egy óriási vízgömb volt előtte. Szilvi úgy látta, nagyjából akkora, mint a Hold, de úgy érezte, ez képtelenség, hiszen ha az égre néz az ember, a Hold ennél sokkal kisebbnek, de ha a földrajz könyvbe, akkor pedig sokkal nagyobbnak tűnik... A lány eldöntötte magában, hogy ha hazaér, megnézi, hogy valójában mekkora a Hold. És azt is, hogy hogyan eszik a virágok a fényt. És hogy hogyan repülnek a madarak, úsznak a halak, vagy hogyan lehet a vízben lélegezni... Utóbbinak igazán örült volna, ugyanis a vízgömb aljában ott aludt a sárkány, mellette pedig az az aprócska dolog minden bizonnyal Abelina. Szilvi a sötéttől csupán a sziluetteket látta. Ami viszont a gömbnél is különlegesebb volt, az a sok vízcsepp, ami láncokba rendeződve, szép lassan lebegett a gömbből a gyökerek felé, hogy táplálja őket. Szilvi kíváncsian hozzáért az egyik felé közeledő vízcsepphez, mire az lezuhant, majd követték a szomszédai, majd azoknak a szomszédai, és így tovább, és így tovább, egészen addig, amíg a lánc teljesen el nem tűnt. Odalent kis csíkokban hirtelen helyi záporeső keletkezett, a hatalmas gömbből pedig cseppenként előbújtak az előző lánc utódai, és megindultak a gyökerek felé.

- Hogy fogok odajutni? - motyogta magában a lány.

- Repülj! - hallott maga alatt egy recsegő, öreg hangot. Már meg sem lepődött azon, hogy a fa beszélt hozzá.

- Dehát nincsen szárnyam - említette meg Szilvi, mert nem volt biztos abban, hogy egy fa ezzel tisztában lehet-e. Hiszen nincsen szeme... vagy mégis...?

- És a sárkánynak van szárnya? A halaknak van szárnya? A vízcseppeknek van szárnya?

Ekkor a virágok indái szép lassan letekeredtek a lábáról. A bokájának tartása nélkül teljesen elvesztette az egyensúlyát, és tehetetlenül hátraesett. "KÉPTELE...!" Olyan érzés fogta el, mint amikor valaki egy rémálom végén lezuhan valahonnan, és az utolsó pillanatban felriad, ám ez az érzés most nem múlt el egy rövid pillanat alatt, hanem megmaradt. Szilvi várta, hogy zuhanjon tovább, felkészülve arra, hogy ilyen magasról sokáig fog tartani leesni, de amikor jó pár másodperc után sem csapódott a Földbe, nagy nehezen kinyitotta a szemét. Egyáltalán nem zuhant: lebegett a levegőben.

- Repülök! Ké... ké... KÉPES VAGYOK RÁ! - jelentette ki kissé ijedten, majd a pánik helyét átvette a felszabadultság. Kiegyenesedett a levegőben, és abban a pillanatban elindult lefelé, de olyan sebességgel, hogy alig tudott megállni azzal, hogy rémülten összegömbölyödött. Nemsokára - néhány nyak- és hátmeghúzás árán - képes volt irányt változtatni a levegőben, arról viszont ötlete sem volt, hogy hogyan fog innen leszállni. Aggódás helyett inkább megcélozta a vízgömböt, kiegyenesedett, és így olyan gyorsan száguldott felé, hogy szinte puskagolyóként találta el.

Egy pillanatig nem történt semmi. De csak egy pillanatig. Aztán elszabadult a pokol. A gömbbel teljesen ugyanaz történt, mint azokkal a kicsi vízcseppekkel, amiket Szilvi megpiszkált. A hatalmas víztömeg a sárkánnyal együtt egyszerre csak lezuhant, cunamiként elöntve az alattuk lévő területet, magával rántva az összes kis cseppláncot. Hihetetlen látvány volt! Szilvi odarepült a továbbra is fent lebegő Abelinához, óvatosan átkarolta, és elindult vele a földre. Nagyon óvatosan haladt, igyekezett gyakran lassítani, hogy ne lőjön ki megint olyan hirtelen, de még így is elég durva becsapódással értek földet, illetve patakot.

Szilvi kihúzta Abelinát a partra. A lány köré rögtön odagyűltek világító virágai, hogy szárazra töröljék. A tündér levegőért kapkodva, köhögve ült fel. Szilvire nézett, és már épp szólásra nyitotta a száját, amikor meglátták a sárkányt. Pont tőlük pár méterre zuhant le. Nehezen állt fel, és sántikálva húzta maga után hosszú testét. Fájdalmasan felüvöltött, majd felszállt a levegőbe, és a fák körül kezdett repkedni, maga köré lebegtetve a leesett vizet. Úgy tűnt, a vízgömbjét akarta helyrehozni, a két lányról már tudomást sem vett.

- Köszönöm, hogy megmentettél - szólalt meg Abelina rekedtes hangon. - A sárkány minden héten elvisz valakit közülünk...

- Miért nem támadjátok meg? Hiszen a gömb nagyon törékeny, repülni is tudtok... - kérdezte Szilvi.

- Mert ő tart minket életben! Ő adja a vizet a fáknak, az esőt a növényeknek, az innivalót az állatoknak és nekünk. Tudod, elég hamar elpusztulnánk, ha nem lenne valaki, aki folyamatosan keringeti a vizet a világunkban.

- Így már értem. Egyszer talán képesek leszünk megoldani ezt a problémát. De most már tényleg itt lenne az ideje, hogy hazainduljak - jegyezte meg Szilvi, mire Abelina megértően bólintott. Megrázta szárnyait, és a levegőbe emelkedett.

- Most, hogy tudsz repülni, sokkal hamarabb odaérünk - mosolygott.

Bár tényleg sokkal gyorsabbak voltak, mintha gyalog mentek volna, még így is volt idejük arra, hogy mindent megbeszéljenek. Abelina mesélt a többi tündérről, hogy mélyen a Föld alatt bujkálnak a sárkány elől. Mesélt a rengeteg halról és madárról. Azt is elmondta, hogy nem mindenhol ugyanilyenek a fák. Attól függően, hogy milyen távol vagy a vízgömbtől, lehet, hogy minden teljesen máshogy fog kinézni. Megemlítette, hogy ebben a világban minden négy elemből áll össze: föld, víz, tűz, levegő.

- Nálunk is vannak elemek - jegyezte meg Szilvi. - De nagyon sok van belőlük. És még azokat is kisebb részekre lehet osztani.

- Igazán? Mikre?

- Öööö... ötletem sincs, bárcsak volna - vallotta be a lány. - De majd megnézem neked!

- Megígéred?

- Megígérem.

- Akkor jó, ugyanis megérkeztünk. Menj tovább egyedül! Képes vagy rá! - mutatott Abelina a háromfelé ágazó patak középső ágára.

Szilvi leszállt, pont a kereszteződéshez.

- Köszönök mindent - mosolyodott el, mire a tündér is leszállt, és megölelte. Szilvi mély levegőt vett, és teljesen elmerült a középső ágban.

A lány egy nagyot ásított. Teljesen készen lett hát végre a tanulással, és meg is értette a tananyagot. Lefekvés előtt listát írt azokról a dolgokról, amiket Abelina kedvéért fog majd felkutatni, eldugta a polcán, majd aludni ment.

Másnap reggel épp becsengetéskor ért be a suliba. Mint mindig, most is három hely maradt szabadon, de Szilvi most először döntött úgy, hogy nem egyedül fog ülni a teljesen üres hátsó padban, hanem odaül a fekete kapucnis, félig alvó lány mellé.

- Szia! Mi újság? - kérdezte, mire a lány meglepetten nézett fel kapucnija alól. Amikor Szilvi meglátta, majdnem felsikkantott: Abelina volt az!

- Meg fogok bukni kémiából, SEMMIT nem értek - morogta. - Már előre hallom anyámat, ahogy szid: "Többet vártam tőled, Abi! Nem kapsz vacsorát, és amíg nem lesz jobb az átlagod, a telefont sem használhatod!"

- Segítsek? - kérdezte Szilvi. - Elmagyarázok neked mindent. Mert én már megértettem.

- Igazán? - nézett rá Abi elkerekedett szemmel.

- Igazán. Az ígéret szép szó!

Luna Fox: A Remény árnyéka, 2. fejezet

2022. október 23. - Admin 01

Ment, mendegélt a kislány a sűrű dzsungelben. Egyszer csak megtorpant. Egy szokásosnál is sötétebb, barátságtalan erdőrészhez ért. Ő azonban nem ijedt meg tőle, hanem csak ment tovább, egyenesen. Ahogy ballagott beljebb és beljebb, egyre kevesebb fény szűrődött át a lombok között. Végül már teljesen sötét volt minden. Ekkor elkezdett ő maga kéken világítani! Csodálkozott, de örült is ennek az új tulajdonságának. Hiszen látott! Ahogy továbbment, pár száz méterrel arrébb sejtelmes zöld fényre lett figyelmes. Majd egyszer csak megpillantott egy zölden világító fiút. A földön üldögélt egyedül. Luna odaszaladt hozzá, mire a fiú felnézett. A lány szépen, kedvesen mosolygott rá.
– Szia! Miért üldögélsz itt egyedül? – kérdezte Luna.
– Szia! Úgysem fogod elhinni! Találkoztam egy farkassal, akiről kiderült, hogy az édesanyám. Azt kérte, hogy  keressem meg a húgomat, induljak csak el egyenesen erre. Úgy tettem, ahogy mondta, de ide jutottam. Nagyon  elfáradtam – válaszolt szomorkásan a fiú. Luna elkomolyodott, és megfogta a kezét.
– Velem is ez történt. Talán én lennék a húgod? – csodálkozott, majd kivette a két maszkot a hátizsákjából.
– Mi a neved? – kérdezte Luna.
– Lloyd. És neked?
– Luna. Anyukám adott nekem két maszkot. Az ezüst az enyém, az arany pedig a bátyámé. Ide nézz! Az Arany Maszk belsejébe zölddel be van írva a neved! Ez a bizonyíték, hogy te vagy a bátyám! – mondta Luna lelkesen, és odaadta az Arany Maszkot Lloydnak.
Akkor a fiú Lunára nézett, és a kislány arcán két sebet látott meg, ami nagyon vérzett.
– Luna! Vérzik az arcod! – pánikolt Lloyd. A lány megfogta az arcát, és a keze csupa vér lett. Ijedten nézte a tenyerét, de aztán az újdonsült testvér gyorsan rájött a megoldásra.
– Nem bírod a sötétséget. Árt neked! Ki kell mennünk innen, MOST!
– Rendben, de merre menjünk? – kérdezte Luna.
– Odanézz! – mutatott a fiú Luna háta mögé. – Ott dereng a fény! Fussunk arra! De nagyon gyorsan! –
és ő is elkezdett szaladni a kijárat felé.
Szerencsére kijutottak az ijesztő erdőből, melyet abban a pillanatban bezárt a sűrű inda. Még sokáig futottak, nem is néztek hátra. Végül megálltak, és leültek pihenni egy bokor mellé. Megnyugodtak. A Luna arcán lévő seb sem vérzett már tovább. Kitisztították, ahogy csak tudták. Ekkor a sűrű cserjéből hirtelen kiugrott egy kisróka. Luna erre nagyon megijedt, és Lloyd nyakába ugrott.
– Jaj!
– Nyugi! Ez nem egy medve, csak egy róka! – nevetett Lloyd.
– Jó, persze. Látom. De miért néz ilyen rémülten? – kérdezte Luna.
Az ijedt kis állat váratlanul megszólalt:
– Segítsetek rajtam! Egy idegen férfi fut utánam, nem tudom miért! – rémüldözött. Luna megcirógatta a buksiját, majd mögé nézett. Valóban egy férfi futott utána. Odaérve hozzájuk megállt, de már nem a pici róka érdekelte. Csodálkozva nézett Lunára és bátyjára, Lloydra.

rajz2.jpg

kep2_1.jpg

untitled188_20221023211312.png

Major Gyöngyi: Luna Fox - A Remény árnyéka, 1. fejezet

1. fejezet

2022. október 14. - Admin 01

     Valahol, nagyon messze, egy távoli szigeten, élt egy lány. Lunának hívták. A vezetéknevét még ő maga sem tudta, mert árva volt. Egyes-egyedül élt ezen a messzi-messzi szigeten, egy hatalmas dzsungelben. Nem volt ebben semmi furcsa a számára, hiszen ő ehhez volt hozzászokva. Szerette a természetet. Ez a karcsú, kék szemű, szőke kislány imádott a fákon ugrálni, magas helyekre mászni. Ha éhes volt, bogyókat gyűjtögetett, de egyre ügyesebben vadászott és sütögetett is! Amikor elfáradt, aludt egy jót, mert aludni is nagyon szeretett. Önzetlen és barátságos természetű kislány volt, de leginkább magányos. Nagyon hiányzott neki a családja, folyton arra vágyott, hogy újra együtt legyenek. Gyakran keresgélt róluk az emlékeiben… Ha félt valamitől, például nagy vihar kerekedett, képzeletben mindig az édesanyjával beszélgetett.

     Itt kint, a dzsungelben nagyon megerősödött: izmos, ügyes lett, és soha nem volt beteg. Egy kedves, patak melletti részen szeretett a legtöbbet lenni. El is nevezte ezt a patakot a Remény Vizének. Volt ezen a kis patakon egy régi kőhíd is, amit nagyon kedvelt. Gyakran sétálgatott rajta, ha épp nem ugrált, mászott, gyűjtögetett, vadászott, sütögetett vagy aludt. Egy nap, mikor épp a kőhídon sétált, váratlanul egy kis plüssmackót pillantott meg rajta. Meglepődve vette föl a plüssmacit, és megnézte a jobb fülét. Az volt ráírva: Lunának! A kislány átölelte új barátját, és sírva fakadt meghatottságában. Végre van valakije! Ekkor lassan, csillámló, kék, indához hasonló, lebegő vonalak kúsztak köré. Csoda! A hajában egy világoskék tincs jelent meg, majd a lebegő kék vonalak eltűntek.
– Luna! – szólította meg egy hang. Felnézett a még könnyes szemével, és egy halványan derengő farkas képét pillantotta meg. A meglepettségtől meg sem tudott mozdulni, csak nézte az ordast, aki azonban szelíden szólt hozzá.
– Picim, ne sírj! – erre Luna abbahagyta a sírást, és csodálkozva nézte a farkast.
– Ki vagy te? És honnan tudod a nevemet? – kérdezgette.
– Téged és a bátyádat ide sodort ki a víz. Engem sajnos nem: én örök álomba merültem az óceán mélyén... – válaszolt az anyafarkas. Luna felállt, és lassú léptekkel közeledett a titokzatos lényhez.
– Ezek szerint… te vagy az anyukám? – mosolygott bizonytalanul. A farkas bólintott, és ő is mosolyogni kezdett.
– Drága Lunácskám! Hogy megnőttél! Sajnálom, hogy ilyen rossz körülmények közt kell felnőnöd...
– Anya! El sem tudod képzelni, hogy mennyire hiányoztál! – sírdogált a kislány. Az édesanyja a plüssmackóra nézett, majd újra a kislányára.
– Hát megtaláltad a macidat! Ezt még akkor adtam neked, mikor megszülettél. Ez a kis plüss rengeteg szeretettel van megáldva! De van itt valami más is! Apád készített neked egy Ezüst Maszkot, hogy megvédjen a bajban. Titokzatos ereje van! Most ő is úgy gondolná, hogy legyen a tiéd – mondta az édesanyja, és odanyújtotta neki a maszkot.
– Van egy bátyád – folytatta, – ő is ezen a szigeten él. Neki is készítettünk egy maszkot, aranyból. Azt szeretném kérni, hogy add át neki! És soha ne feledd el... – halványodott el Luna anyukája – soha el nem múló szeretettel fogok gondolni rád és bátyádra! – majd lassan eltűnt. Luna felállt a földről, majd a kis hátizsákjába tette a plüssmacit és a két maszkot is, majd útnak indult.rajz1.jpg

kep1.jpg

 untitled161_20221015161558.png

Már a második kötetét mutatja be

Miskolci Napló

2021. szeptember 18. - Admin 01

Major Gyöngyi egy tizenkét éves „írónő”, akinek fejében könyvei közül az első kötet még kilencévesen született meg. Most a második kötettel együtt mutatja be azt, de már készen van a harmadik szövegezése is.

 

Luna Fox egy kislány, aki különböző izgalmas kalandokat él át barátaival, 5.jpgés találkozik Hope-pal is, aki végső megoldást nyújt neki egy-egy problémára. Pont úgy, mint ahogy Isten „szól bele” a mi életünkbe. A könnyen olvasható történetet Major Gyöngyi, egy tizenkét éves miskolci iskolás találta ki, korábban látott mesefilmek alapján. A mozgóképből nyert ihlet már három könyvben öltött testet, tíz-tíz fejezet formájában. Most az első és a második könyvet mutatja be a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban szeptember 16-án, csütörtökön délután fél 5-től. Előtte Csorba Piroska Szabó Lőrinc-díjas író, költő előadását hallgatják az érdeklődők a gyermekirodalomról.

 

Minap.hu: Mi visz rá egy gyereket arra, hogy könyvet írjon a kortársait jobban foglalkoztató számítógépezés helyett? 

Major Gyöngyi: Szoktam játszani is a gépen, de történeteket is szeretek írni rajta. Kisebb koromban mindig csak elkezdtem egyet-egyet, de egyiket sem fejeztem be. Édesanyám aztán addig biztatott, míg végre kikerekedett egy teljes sztori, nagy meglepetésére egyből tíz fejezet. Aztán együtt elkezdtük átolvasni az írásaimat és kijavítgatni a kisebb hibákat. Volt olyan, hogy „vérig sértett”, mikor az egyik fejezet után kijelentette, hogy túl unalmas! De aztán megbékéltem, és átírtam, mert hallgatok rá. Mint ahogy kisebb baráti körömre is, akikkel gyakran megbeszélem a terveimet, de vannak különböző internetes oldalak is, amik pl. az rajzoláshoz adnak ihletet. A Luna-sztori főszereplőjével van néhány közös tulajdonságunk: kedves, segítőkész, odafigyelő, van benne bátorság, plusz ő át tud változni sárkánnyá is, és más szuperképességei is vannak. Jó lenne, ha nekem is lenne ilyen lehetőségem...!

Minap.hu: Elmeséled a menetét egy könyv megírásának?

Major Gyöngyi: Először a kötelességeimre figyelek: házi és tanulás, csak aztán a könyvre. A szöveg megírása után illusztrációt készítek a fejezetekhez, javítgatom őket. Ez a művészeti ág sem áll távol tőlem, képregényt is szeretek rajzolni. Előfordult már, hogy amikor rosszkedvűen jöttem haza a suliból, „kinyírtam” egy-egy fontosabb szereplőt, de Anyukám végül mindig megmenti őket. Nyáron persze sokkal több időt tudtam az írással tölteni.

Minap.hu: Hogyan tovább?

Major Gyöngyi: Szeretnék továbbra is írni, már három újabb történet van a fejemben, amiken folyamatosan dolgozom. Szeretnék jobban megtanulni rajzolni. Felnőttként szívesen lennék író és magyartanár, de érdekel a rajz és az informatika is. Jelenleg a Diósgyőri Református Általános Iskola hetedikes tanulója vagyok. S ahogyan édesanyám velem, úgy majd én is sok időt töltök együtt a gyerekeimmel.

Forrás: https://minap.hu/cikk/mar-masodik-kotetet-mutatja-be

Meseregény egy gyermek tollából

Észak-Magyarország

2021. szeptember 18. - Admin 01

56819935majorgyorgyi01-scaled.jpg

 

Családját kereső kislányról írt fantasztikus elemekkel átszőtt könyvet a 12 éves szerző.

Kevesen mondhatják el magukról, hogy 9 évesen meseregényt írnak, és 12 évesen könyvük jelenik meg. A miskolci Major ­Gyöngyi ezen szerencsés gyerekek közé tartozik, akinek magyartanár édesanyja teljes mellszélességgel támogatja őt. Luna Fox: A Remény árnyéka című kötetének érdekessége, hogy a rajzos illusztrációkat is ő készítette hozzá. A történet trilógia, amelynek másik két része, a Luna Fox: Sorsfordulat és a Luna Fox: A Sötétség bosszúja című még kiadásra vár a Könyvműhely Kiadónál.

Inspirálta a család

– Nagyon sokat nézett mesefilmeket a család. Két kedvenc mesémből merítettem az ötletet, hogy szívesen írnék én is hasonló történeteket – emlékezett vissza Gyöngyi. – A Remény árnyékának első változatát még kézzel, egy füzetbe írtam. Ezt anyukám elolvasta, és segített benne, hogy hol pontosítsam. Akkor találtuk ki azt is, hogy érdemes lenne rajzolnom hozzá, és kiadni a könyvet. Körülbelül egy év alatt született meg a végleges szöveg a számtalan változatból, amihez így 12 évesen új rajzokat készítettem. Bár eredetileg nem terveztem, de már megírtam a könyv második és harmadik részét is.

Jó móka a regényírás

A regényben az író környezetének alakjai jelennek meg, csak mesés formában.

– A főszereplő, Luna Fox egy félárva kislány, aki a családját egy hajótörés közben elveszíti. Az egész regényben a családtagjait keresi, akiket veszélyes kalandok sora alatt végül megtalál. Közben fantáziafigurákkal is találkozik, egy gonosznak tűnő hipnotizált fiúval és a Hope nevű hópárduccal, aki Istent testesíti meg. Nem vagyok nagyon beszédes típus, de írni azért szeretek, mert ilyenkor ömlik belőlem a szó, és megnyugszom közben. Ez közösségi szórakozás is, hiszen sokszor az osztálytársaimmal beszélem meg az éppen megszülető történetet. Sokat nevetünk, és a suliból hazaérve gyakran az első dolgom, hogy leírom a jó ötleteket. Úgy érzem, menő dolog, hogy ilyen fiatalon könyvem jelent meg. Felnőtt koromban is írással szeretnék foglalkozni, és remélem, hogy híres leszek – osztotta meg a kislány.

Fantázia a valóságról

Gyöngyi anyukájának is jó szórakozás lánya szövegeivel foglalkozni.

– Az első kötetből először 40 darab jelent meg, amit az ismeretségi körben osztottunk szét. A jelenlegi kiadás már bárki számára elérhető. A sok pozitív visszajelzésből az elején leszűrtük, hogy érdemes tovább folytatni – mesélte Vaszkun Anita, az édesanya. – A gyermek olvasók várták a következő köteteket, és úgy vettük észre, hogy a felnőttek szívéhez is eljutott a mese. Szívesen foglalkozom a szövegek csiszolgatásával. Nálunk ez családi móka, mert a nagyobbik lányom is ír. Mindig rácsodálkozom a gyermeki fantázia sokszínűségére és a szimbólumokra, amelyek megjelennek, miközben tulajdonképpen a valóságot adják vissza. Nagyon érdekes, ahogy Gyöngyi a második kötetben megjeleníti a hét főbűnt és a szeretetet. Büszke vagyok rá!

(A borítóképen: Major Gyöngyi és könyve, A Remény árnyéka)

A cikk szerzője: Detzky Anna

Forrás:

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/meseregeny-egy-gyermek-tollabol-5615192/

Rólam - Hogyan indult...?

2021. július 19. - Admin 01

Ovis korom óta rengeteget rajzolok. Eleinte mindig a család volt a fő témám - ma is az emberi kapcsolatok, érzések, arckifejezések, érdekelnek a legjobban rajzolás közben. Kezdettől fogva a tűfilcet szerettem a leginkább használni, manapság már inkább rajztáblákon, rajzprogramokon tesztelem tudásomat.

Meséket írni alsós koromban kezdtem. Gyönyörű füzeteket lehetett már akkor is kapni. Varázslatos érzés egy ilyen új füzetet kinyitni! Abban a pillanatban az ember csak csupa szépet és jót akar bele írni, csakis gyöngybetűkkel. Ezt az érzést nagyon szerettem. Még a suliban is mindig volt egy saját rajzolós füzetem, később pedig egy, kettő, három...  saját írós füzetem is. Ezt itthon is, a suliban is szinte bármikor elővehettem, kinyithattam, és lerajzolhattam vagy leírhattam a belekéredzkedő jó és rossz érzéseimet.

Anyukám otthon gyakran kíváncsiskodott: "Mit írsz?"

Először csak egy-egy mesét, rövid történetet írtam. Mivel kislány koromban nagyon szerettem a cicákat, a többségnek valamilyen cica volt a főszereplője. Buborkékcica, aki buborékból buborékba tud teleportálni; Varázslócica, aki mindent helyrevarázsol, ami elromlik; egy Cicacsalád, aki a Balatonon nyaral; egy kiscica, aki nem érti a matekot...:)

Később elhatároztam, hogy könyvet írok! Onnantól ha Anya megkérdezte: "Mit írsz?", mindig azt válaszoltam: "Könyvet!". Esténként gyakran néztünk mesét, és közben összefonódtak a fantáziámban azok a történetek, amiket én találtam ki, és azok, amiket a mesefilmekben láttam. Voltak aztán kedvenceim, amiket a végignézésük után tovább folytattam papíron, kiegészítve egy szereplővel, aki valamiért épp egy velem egyidős, Luna nevű kislány volt, ráadásul még pont úgy is nézett ki, mint én, nahát, micsoda véletlen egybeesés! Csak ő erdei séta közben talált egy kék varázskövet, amitől át tudott változni szuperhőssé, tudott repülni, szabadidejében megmentette a világot meg ilyenek.:) Ezek a mesék, filmek indították be akkoriban a legjobban a fantáziámat: pl. a Lego Ninjago, az Így neveld a sárkányodat, a Star Wars. Ezért aztán a főszereplőt hol Luna Garmadonnak, hol Luna Skywalkernek hívták, a Luna-sárkányaim pedig nagyon hasonlítanak az éjfúriákra...:D

Ezeket a történeteket Anya mindig nagy becsben tartotta, de amikor már a sokadik füzet került fel a polcra porosodni úgy, hogy csak az első néhány lapja volt teleírva, akkor ugratni kezdett: "Jó-jó, hogy elkezdesz írni egy könyvet, de be is kellene fejezni..."

Aztán jól leesett az álla, mikor a 9. karácsonyomon elé álltam, hogy: "Kész a könyvem, 10 fejezet." :D

_20181206_140346.JPG

Nagyon elcsodálkozott, aztán elolvasta, és még jobban elámult. Ahogy meséli, olyan érzése volt olvasás közben, mintha időnként egy-egy pici gyöngyszem csillant volna meg a keszekuszaságban, vagy megpendült, megrezdült volna egy-egy apró dallam. Némelyiktől még a szeme is könnybe lábadt! Ezután sokáig töprengett, hogy mit csináljon, elkezdje-e amúgy magyartanárosan kijavítgatni a szerintem kész és tökéletes művemet. Attól félt, hogy ezzel elveszi a kedvemet az egésztől. De emlékezett rá, hogy az ő gyerekkorában az ő anyukája is mindig kijavította a fogalmazását - néha még az apukája is -, és ő hálás volt érte, mert amikor elolvasta, úgy tényleg sokkal jobb lett. Így tanult meg fogalmazni. Szóval végül úgy döntött, hogy óvatosan ő is hozzáfog ehhez. Én közben rajzolni kezdtem a szöveghez, mert úgy éreztem, hogy azzal még jobban ki tudom fejezni, milyen érzés pl. a sötétben üldögélni egy kislánynak, és mert szórakoztatott is, ha egy-egy kedvenc jelenetet vagy szereplőt így is megjeleníthettem.

Amíg írtam a 2. részt, újrarajzoltam az 1. rész rajzait, és mivel már akkor is érdekeltek a számítógépes rajzprogramok, a magam módján azt is elkezdtem megtanulni hozzá. A 11. szülinapom után a Könyvműhely Kiadó kiadta az 1. rész végleges változatát. A 2. rész és a 3. rész 12 éves koromban jelent meg. Így lettem 13 éves koromra trilógiaíró és illusztrátor, akinek a könyvei könyvesboltban kaphatók, és könyvtárban kölcsönözhetők.

És hogy hogyan tovább? Mindig van mit írni és rajzolni... :D

2021. 07. 19.

süti beállítások módosítása